Hur går det till?

Hur går det till på Open Show

Bedömningen startar i den lägsta klassen, Puppy I. Hundarna bedöms i nummerordning enligt katalogen, lägsta numret först. Först kommer alla hundarna i klassen in och domaren tar en titt på samtliga, både i stående och i trav. Hund med lägst nummer stannar kvar i ringen och får sin bedömning med skriftlig kritik. Därefter kommer nästa hund in i ringen enligt nummerordningen i katalogen.

När samtliga hundar i klassen är bedömda kallas hela klassen in igen och domaren gör konkurrensbedömningen. Fem hundar placeras i nummerordning 1(röd), 2(blå), 3(gul), 4(grön), R(orange).

Domaren kan dela ut hederspris (Hp) till en eller flera hundar som anses vara speciellt bra. De hundar som ej tilldelats Hp är färdigbedömda för dagen (om den inte ska vara med i avels- och/el uppfödarklass) och kan efter att klassen dömts färdigt hämta sin kritiklapp i ringen eller i sekretariatet.

När alla klasserna är färdigbedömda tävlar alla valpar och vuxna med Hp var för sig om placering i bästa han- resp. bästa tikklass. Vinnarna möts och BIS (Bäst i rasen/Best In Show) utses.

Hund kan ej tävla både som vuxen och valp på Open Show. (Detta innebär att ägarens meriterade hund som är under 1 år, kan välja att tävla i Meritklasser/Jaktklass eller som valp i Puppy IV eller Puppy V eller Junior I). Valpar kan ingå i avels och uppfödarklasser.

När du är på utställningen och undrar över något brukar alltid funktionärer finnas tillhands att fråga.

Källa: Goldenklubbens hemsida